Elon Musk începe în forță 2021: ce se întâmplă cu internetul livrat prin sateliții Starlink

de: Ciprian Ioana
20 01. 2021

Elon Musk are planuri mari în cucerirea spațiului. Și nu avea cum să înceapă altfel 2021.

Elon Musk e văzut drept un vizionare. Marca Tesla e una de referință pentru industria auto care virează spre electrice, dar Musk mai deține și compania SpaceX, cea prin care vrea să trimită oameni în spațiu și, mai presus de atât, vrea să colonizeze Marte.

La începutul anului, SpaceX a lansat pe orbită o altă rundă de sateliți Starlink, folosindu-se chiar de racheta Falcon 9, pusă la treabă pentru a opta oară. E un record pentru o astfel de rachetă, care a aterizat și de această dată cu bine. Numărul sateliților trimiși de Musk pe orbită a ajuns deja la 1.000.

Musk începe în forță 2021

Lansarea pe orbită a avut loc în Florida și, în ciuda condițiilor meteo ușor nefavorabile, a fost un succes.

În urmă cu două săptămâni, Musk a mai bifat un succes similar: a lansat pe orbită un satelit de telecomunicații pentru Turcia. A fost prima misiune din 2021 de la Cape Canaveral. La 8 minute şi 30 de secunde după lansare, prima treaptă a rachetei a aterizat în mod automat pe una dintre cele două barje-dronă deţinute de SpaceX în oceanul Atlantic, în largul coastelor Floridei.

Propulsată de cele 9 motoare Merlin 1D de pe prima treaptă, racheta Falcon 9 a depus satelitul Turksat 5A pe orbita stabilită la aproximativ 33 de minute după desprinderea de sol. Acest satelit a fost conceput să opereze timp de 15 ani, oferind acoperire pentru internet de bandă largă în Turcia, Orientul Mijlociu, Europa şi în anumite zone din Africa.

La sfârșitul anului trecut, compania lui Musk a lansat cu succes patru astronauți către Stația Spațială Internațională, în primul zbor oficial organizat de compania privată pentru Agenţia Spaţială Americană. Ei urmează să ajungă acolo anul acesta, până în primăvară.

Cei patru astronauţi – Michael Hopkins, Victor Glover şi Shannon Walker de la NASA şi Soichi Noguchi de la agenţia spaţială japoneză JAXA, – vor fi primiţi de Kate Rubins, de la NASA, şi de ruşii Serghei Râjikov şi Serghei Kud-Svercikov şi vor rămâne acolo şase luni.